Příspěvky

Zobrazují se příspěvky z březen, 2009

Žlabatka růžová (Diplolepis rosae)

Obrázek
Po delší době se venku udělalo pěkně tak jsem vyrazil na průzkum do přírody. Kolem polní cesty, kterou jsem brázdil, se na keřích růží šípkových pohupovalo ve větru velké množství hálek (bedeguárů) žlabatek růžových. Je zajímavé jak živočich, který dorůstá velikosti 2 - 4 mm, dokáže keř řůže šípkové donutit, aby vytvořila několika centimetrové hnízdo (hálku) pro jeho larvy. Tu nejpěknější hálku jsem vyfotil a umístil zde.

Jelen evropský (Cervus elaphus)

Obrázek
Při sobotní procházce se psem jsem narazil na pěkně otištěnou stopu Jelena evropského. Nebyl jsem si úplně jistý, ale má kamarádka myslivkyně mou domněnku podtvrdila. Stopa měřila cca 9 cm.

Ruměnice pospolná (Pyrrhocoris apterus)

Obrázek
S příchodem sluníčka, které nám vysvitlo v neděli odpoledne, jsem narazil na početnější skupinu ruměnic pospolných. Nachvíli jsem měl příjemný pocit, že už nastalo jaro a budu si užívat více takových úkazů. Během zbytku dne mě však počasí ujistilo, že tomu tak ještě neni :-(. Nějaký týden si hold ještě budeme muset počkat. Následující snímky zachycují ruměnice na dvou odlišných místech.